Un Memorial recaptarà fons per a la investigació de la mort sobtada

La memòria de Nacho Barberà ajudarà a combatre la mort sobtada. El jove alzireny mort durant un partit de futbol a Ontinyent ha deixat un llegat que serà aprofitat per la seua família perquè allò que es va emportar el seu fill no torne a passar. El 1r Memorial Nacho Barberà destinarà els fons que s’obtinguen a la investigació de la mort sobtada. El torneig se celebrarà a l’estadi Venècia el 23 de juny. Lla recaptació de la iniciativa solidària es destinarà al Grup de Recerca en Cardiopaties familiars, mort sobtada i mecanismes de malaltia que dirigix la cardiòloga de l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe i investigadora de l’Institut d’Investigació Sanitària La Fe, la doctora Esther Zorio, i es dedicaran íntegrament a la investigació sobre l’Estudi d’exomes per a la recerca de mutacions causals de cardiopaties familiars.

La mort sobtada és una mort ràpida, no esperada i que es produïx en menys d’una hora des de l’inici dels símptomes. La mort sobtada té un alt impacte social, econòmic i mediàtic. Quan afecta xiquets i joves sol ser a causa de cardiopaties d’origen genètic (miocardiopaties, canalopaties i malalties genètiques de l’aorta), i la immensa majoria són malalties rares. Cada any moren a la Comunitat Valenciana 900 persones a causa de la mort sobtada, 9.000 a Espanya.

La UD Alzira i l’IIS La Fe van presentar el torneig benèfic en un acte a l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València. Un esdeveniment que va comptar amb la participació de la consellera de Sanitat, Carmen Montón; la gerent de l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe, Mònica Almiñana; el president de la UD Alzira, Juan Antonio Sanjuán; i Esther Zorio, responsable de la investigació en mort sobtada. Els organitzadors ja han confirmat l’assistència dels equips de cadets de primer any de la UD Alzira, València CF, Llevant UD, Vila-real CF, Atlètic de Madrid, Federació de Futbol de la Comunitat Valenciana i Club Esportiu Esport Base Ontinyent.

L’objectiu del Memorial Nacho Barberá és conscienciar la població sobre la importància de la investigació en la lluita i prevenció de les cardiopaties associades a la mort sobtada. La UD Alzira ha organitzat una sèrie d’iniciatives al voltant del Memorial Nacho Barberá amb el suport de l’Ajuntament de la ciutat entre les quals destaca la venda de 8.000 polseres solidàries i la fila 0 per a totes les aportacions econòmiques.

Educació als instituts
La consellera Carmen Montón va recordar que el mes d’octubre passat «vam donar a conèixer el Decret que regula a la Comunitat Valenciana la instal·lació i l’ús de desfibril·ladors automàtics i semiautomàtics externs fora de l’àmbit sanitari». Una de les mesures incloses en este decret és que els centres educatius amb aforament igual o superior a 1.500 persones, les estacions de metro amb afluència mitjana diària de més de 2.000 persones i els complexos esportius on el nombre d’usuaris diari supere les 500 persones estaran obligats a tindre desfibril·ladors.

Montón ha apuntat que un altre dels objectius del decret «és que la Generalitat Valenciana promoga, a través de la Conselleria d’Educació, la introducció al programa educatiu de l’ESO coneixements en matèria de Primers Auxilis i Suport Vital Bàsic». La formació a l’àmbit educatiu de l’ESO inclou la petició d’ajuda al telèfon d’emergències 112, la reanimació cardiopulmonar bàsica i l’ús d’un desfibril·lador.