Nacho Barberà

Nacho va nàixer el 20 de setembre de 2003. Mesos després ja vestia de blaugrana al Suñer Picó. Amb cinc anys va ingressar en l’equip querubí i passà pels diversos conjunts del planter alzirista. En la temporada 2012-13 va marcar 50 gols en l’Aleví B. En la Pasqua de 2014 va guanyar el torneig del Planter… de porters!!! En 2015, com a infantil B ja jugava amb l’A. En el mes d’abril participà en un torneig amb la Mediterranean Soccer Academy.

Quan arribava l’estiu no parava i jugà amb l’equip de futbol sala de «Los Tocaítos». No sols era bon jugador sinó que també era esportiu. En 2016 va rebre este trofeu en el trofeu de Vall d’Uixó. Tot i que ell tenia clar que el seu club era la UD, va fer les proves de selecció del València CF. El 29 de maig de 2016 va jugar el seu primer partit oficial en el Luis Suñer Picó amb l’Infantil A. Era el premi per haver quedat campions de Primera Regional i ascendir a la Lliga Autonòmica.

La FFCV va organitzar un primer torneig autonòmic de futbol platja on participà l’equip capitanejat per Nacho i la UD tingué l’honor de ser el primer club campió.

Acabava així de brillantment la temporada 2016-17 i en la següent, com a cadet de primer any, el 29 de gener de 2018 va ser convocat per primera volta amb la selecció comarcal junt a Alberto Bernabeu, Aleja Pérez i Sergi García.
Malauradament, eixa mateixa setmana, el dissabte 3 de febrer, Nacho ens deixava fent el que més li agradava, jugant a futbol. Va ser al camp de la Puríssima enfrontant-se al FEB Ontinyent.

Tres dies més tard, l’església de Santa Caterina es va quedar xicoteta per acomiadar-lo, com també feren pels camps d’Espanya eixe mateix diumenge, igualment el gran dibuixant atlètic, Jorge Crespo Cano amb una preciosa vinyeta.

Els espectadors del València-Barça guardaren un minut de silenci en el partit de Copa del Rei i Anil Murthy regalà a la família una camiseta amb el 7 de Nacho. Dos dies després, el club de Nacho, l’Atlético de Madrid es va volcar amb tuits, posant la samarreta amb el seu nom i número en el vestidor del primer equip entre les de Koke i Juanfran o Antoine Griezman mostrant-la al públic del Wanda Metropolitano en el moment que marcà un gol. Després d’un cap de setmana de record en tots els camps, fins i tot els que no eren de futbol com el Futsacar de Carcaixent o l’equip d’handbol d’Alzira, tots els jugadors del futbol base alzirista li reteren homenatge en l’encontre del primer equip disputat l’11 de febrer en el Luis Suñer Picó contra el Novelda. Raúl Albentosa mostrà la camiseta blaugrana amb el 7 en el posat de l’onze titular del Deportivo de la Corunya i tots els jugadors alziristes el recordaven en els seus gols i victòries. Durant un temps, el número 7 estigué retirat.

El 17 de febrer es plantà un arbre en la urbanització El Racó, on ell vivia en record seu i un mes després ho feren els companys del seu col·legi. L’exfutbolista José Antonio Martín «Petón» li va dedicar unes meravelloses paraules en El Chiringuito i la seua penya «Los 50» així com la de l’Alacantí li feren el seu particular homenatge. Seguiren els actes de record en el Nítida Alzira FS i el que marcà l’inici de l’eternitat de Nacho. El torneig de futbol que duu per nom Memorial Nacho Barberà. A més, la manera en que se n’anà el nostre Nacho havia de fer reflexionar. Coneguérem que no hi havia suficients recursos econòmics per investigar la mort sobtada, fet que es mostrà públicament en la conferència realitzada el 7 de juny a càrrec de la doctora Esther Zorio, cardiòloga de l’Hospital La Fe; el metge de la clínica Tecma i del València femení, Erick Echeverría o el Director General d’Esports, Josep Miquel Moya.

L’aleshores secretari general de la FFCV, Salvador Gomar, va anunciar que la Federació milloraria els reconeixements mèdics dels i les futbolistes. Dies abans, es va fer un sentit homenatge en la Gala de la Delegació de futbol de la Ribera així com el recent nomenat president de la Federació Española, Luis Rubiales, que visità Alzira. També ho feren els grups municipals de l’Ajuntament d’Alzira aprovant que el camp de futbol 8 anomenat popularment La Gabia passara a dir-se Nacho Barberà.