L’Atlètic de Madrid, campió del primer Memorial

El Memorial Nacho Barberà va finalitzar com el “Cholito” hauria volgut, amb una victòria del seu equip de l’ànima, l’Atlètic de Madrid. Això sí, els matalassers no van tenir un camí de roses, a la final. L’equip a què s’enfrontava Nacho el desafortunat 3 de febrer, el FEB Ontinyent, va ser un digníssim rival que es va classificar per a la final com a campió del grup B, davant del València, Vila-real i Albacete. A més, els de la Vall d’Albaida van aconseguir empatar la final a un gol en l’últim minut de partit amb un golàs de Jose Cambra. La loteria dels penals va acabar donant el títol als roig-i-blancs que s’havien avançat al minut 11 per mitjà de Lucas Ricoy (fotos 12).

Celebració At. Madrid (fotosvídeo). El València CF va finalitzar al 3r lloc en vèncer 2-1 el Llevant en la final de consolació. El Vila-real es va endur el 5t lloc després d’empatar a zero amb la UD Alzira i haver aconseguit més punts que els alziristes en la 1a fase. La selecció d’amics i excompanys de Nacho que estaven enquadrats sota el paraigua de la Federació van aconseguir la primera victòria del torneig, per 3-0, sobre un Albacete que va anar de més a menys en la competició.

Als guardons individuals l’organització va lliurar un trofeu a la Federació de Futbol per la seua col·laboració en sufragar els arbitratges. El germà de Nacho, Pablo, va entregar a Jesús López un trofeu a la companyonia i esportivitat pels durs mesos que ha hagut de viure després de la mort del que era el seu germà més que un amic. Els pares i germà de Nacho van rebre el trofeu que se li va atorgar a l’Etern Capità a títol pòstum. El porter de l’Atleti, Alejandro Iturbe va ser el porter menys golejat mentre que el carcaixentí de la UD Alzira –fitxat pel València i que va estar a prova al Barça–, Javier Ramírez, va ser considerat el millor porter del torneig. Especialment lloable va ser la seva actuació contra el Llevant. El valencianista Juan Diego Pérez va ser el màxim golejador; l’alzirista José Luis Vidal, el millor entrenador i l’atlètic Javier Serrano, el millor jugador.

El Memorial va tenir molts moments especials. El primer divendres quan es va descobrir un monòlit, realitzat per l’artista alzirenya Mai Hidalgo, que recorda Nacho i que dóna nom al camp al qual també se li ha retirat la injuriada reixa que tancava els futbolistes als seus entrens i partits. Dissabte, els pares i germà de Nacho van rebre del Cadet B alzireny la samarreta i braçalet que portava el jugador al seu últim partit, que Fernando Barberà havia buscat fins a la sacietat.

El torneig va reunir diverses personalitats: l’exdirector esportiu del València, ara a l’Osasuna, Braulio Vázquez; el locutor Julio Insa, el fill del qual juga al València; les Falleres Majors d’Alzira, Lourdes Burgos i Aitana Carbó amb el president de Junta Local, Jaume Bohigues i la vicealcaldessa d’Alzira, Isabel Aguilar. Com a representant de la Generalitat va estar el director general d’esports, Josep Miquel Moya i de la Federació de Futbol, el president i secretari general, Vicente Muñoz i Salvador Gomar, així com el delegat a la Ribera, Eduardo Revert.

L’Associació Valenciana de Cardipaties Familiars i Mort Subita i AVATCOR, Associació Valenciana de Transplantats de Cor oferiren informació sobre activitats i cursets.

A falta de tancar comptes, es calcula que es podran aportar a l’Institut d’Investigació de la Fe uns 30.000 €. A part de la venda de més de 10.000 polseres, les components de l’infantil-cadet de l’Alzira van fer una feina ingent per vendre 2.000 tires de rifa que van suposar 6.000 euros. Van resultar un gran al·licient per a la venda les samarretes de Carlos Bacca, de Gareth Bale, la del Reial Madrid de la final de la Champions, de l’Atlètic de Madrid i la d’Albentosa del Deportivo de la Corunya o les botes de Fernando Torres.

Cotxes i motos del Campos Racing i l’Àngel Nieto Team així com un enorme cap tractor del grup Mazo van fer les delícies de grans i menuts.

Conseqüències positives

L’èxit d’organització i la satisfacció dels equips ha animat a plantejar-se organitzar una segona edició del Memorial, que tindrà lloc algunes setmanes abans que enguany perquè puguen acudir més equips de laLiga, com ara el Barcelona o el Reial Madrid, absents este cap de setmana per compromisos previs adquirits.

La primera de les conseqüències positives que pot tindre el memorial és que la Federació de Futbol de la Comunitat Valenciana incloga un qüestionari realitzat per la doctora d’Alberic, Esther Zorio. La UD Alzira ho ha remés a l’ens federatiu perquè, durant la rutinària i poc profunda revisió mèdica, es pregunte al futbolista si hi ha hagut problemes coronaris entre els seus familiars, entre altres aspectes. «Això, juntament amb un electrocardiograma, és importantíssim per saber amb més certesa si un esportista pot tindre un problema de cor i per tant, recomanar-li que practique o no el seu esport», va indicar la cardiòloga. Este seria el primer pas per acostar les revisions al sistema italià, ja adaptat per alemanys, anglesos o francesos, que ha rebaixat en un alt percentatge els problemes cardíacs.

Un projecte a mitjà termini és crear una càtedra universitària per aprofundir en la recerca, dotant-la de recursos econòmics.

L’únic aspecte negatiu va ser que no estiguera regat el camp al principi del torneig amb més de 40º C al terreny de joc ni es regara regularment durant el torneig, cosa que va provocar cremades per l’abrasió de la gespa artificial.

Fotogaleria

1 – 2 – 3 – 4 – 5

Notícia en À Punt