Presentat el Memoria 2024

L’Institut d’Investigació Sanitària La Fe (IIS La Fe) ha acollit la presentació del VI Memorial Nacho Barberà en memòria del jove jugador de la UE Alzira mort en 2018. El torneig es disputarà en l’estadi Venècia d’Alzira els dies 14, 15 i 16 de juny.

La presentació ha comptat amb la participació d’Aitana Braza, corresponsable del Grup d’Investigació en Cardiopaties Familiars i Mort Sobtada de l’IIS La Fe, Fernando Barberà, president del Memorial Nacho Barberà, Guillermo Sanz, director científic de l’IIS La Fe i Alfons Domínguez, alcalde d’Alzira. A més, han assistit representants de la UE Alzira, de la Federació de Futbol de la Comunitat Valenciana i de l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de València. L’acte de presentació ha acabat amb una visita al laboratori en el qual treballa l’equip que investiga la mort sobtada.

Novetats del VI Memorial

El president del Memorial Nacho Barberà ha presentat les novetats principals de la nova edició. Una d’estes és que la categoria reina del torneig no serà la de cadet -en la qual jugava Nacho Barberà – sinó la infantil. “És la categoria més oblidada dels tornejos de futbol base i també hem volgut que tinga presència”, ha indicat Fernando Barberà. El futbol 8 també serà protagonista durant els tres dies en les categories prebenjamí, benjamí i aleví, en este últim cas cas tant en categoria masculina com en femenina.

Una altra de les novetats és la presència del futbol inclusiu, una circumstància que s’ha reflectit en el cartell del VI Memorial realitzat per una alumna de l’institut Rei en Jaume d’Alzira. Participaran, entre altres, l’Associació de Futbolistes del València CF i la Fundació de l’Atlètic de Madrid. A més, enguany el torneig comptarà amb competicions en dos esports nous que s’unixen a la causa, el voleibol i el bàsquet, amb els equips Nou Volei i Nou Bàsquet Alzira que disputaran competicions paral·leles en les pistes annexes.

Presentació Memorial a la Fe 2024

Sis anys de suport a la investigació

El suport de l’Associació Nacho Barberà, des de 2018, ha permés donar continuïtat a la investigació sobre cardiopaties familiars que desenvolupa l’IIS La Fe. “Este suport econòmic és un baló d’oxigen per a mantindre-la activa ja que, gràcies a estes donacions, l’equip investigador ha pogut mantindre la contractació de personal i donar continuïtat a la investigació translacional en miocardiopatia arritmogènica i taquicàrdia ventricular catecolaminèrgica polimòrfica, les grans apostes actuals de la unitat” com ha destacat la doctora Braça.

En 2023, l’associació Memorial Nacho Barberà va recaptar 14.200 per a la investigació de malalties cardíaques i mort sobtada en la passada edició del memorial gràcies a les aportacions de particulars i empreses, la venda de loteria i les quotes dels 300 socis de l’associació.

En 2024 s’han complit sis anys de la mort de Nacho Barberà, als catorze anys, mentre disputava un partit de futbol a Ontinyent. Des de llavors, la Federació de Futbol de la Comunitat Valenciana ha millorat els reconeixements mèdics dels milers de futbolistes que integren l’ens autonòmic.

Sobre les cardiopaties familiars i la mort sobtada

La mort sobtada és una defunció ràpida, no esperada i que es produïx en menys d’una hora des de l’inici dels símptomes. Estos successos tenen un alt impacte social, econòmic i mediàtic. Quan afecta xiquets i joves sol deure’s a cardiopaties d’origen genètic (miocardiopaties, canalopaties i malalties genètiques de l’aorta), i són la immensa majoria malalties rares. Cada any moren a la Comunitat Valenciana 900 persones a causa de la mort sobtada, 9.000 a Espanya.

En xiquets i joves, la major part de les morts sobtades cardíaques es deuen a problemes genètics que afecten el múscul cardíac o que produïxen arrítmies letals sense afectar l’estructura del cor. El primer grup de malalties inclou la miocardiopatia hipertròfica, la miocardiopatia arritmogènica, la miocacardiopatia restrictiva i la miocardiopatia dilatada. El segon grup de malalties inclou la síndrome de QT llarg, la síndrome de QT curt, la síndrome de Brugada i la taquicàrdia ventricular catecolaminèrgica polimòrfica.